Ръстът на производствените цени в еврозоната се ускорява през февруари


Снимка: Bloomberg


Производствените цени в еврозоната нараснаха с по-бърз темп на годишна база през февруари поради ръстове при енергийните и междинните стоки, показва статистиката на Евростат, подкрепяща очакванията за по-бърз растеж на потребителските цени през следващите месеци, съобщи Ройтерс.


Статистическата служба на Европейския съюз обяви, че цените на производителите в 19-те страни, споделящи еврото, са се повишили през февруари с 0,5% на месечна база и с 1,5% на годишна база.


Промените в производствените цени обикновено достигат и до крайните потребители и следователно възвестяват тенденциите в инфлацията, които Европейската централна банка насочва със своята парична политика.


Потребителската инфлация в еврозоната се ускори през март до 1,3% като част от временното, но рязко покачване, което може да тласне потребителските цени над целта на Европейската централна банка от близо 2% по-късно тази година.


ЕЦБ прогнозира скока, като предупреди, че инфлацията може дори да надвиши целта в края на годината.


Основната промяна в цените на производителите през февруари идва от ръста на енергийните разходи, които са се увеличили с 2,3% на годишна база след месеци на годишен спад. Но дори и да се изключи енергията, цените на производители са се повишили с 1,2% през февруари след 0,7% през януари.


Цените на междинните стоки се повишиха с 2,4% на годишна база през февруари, след като през януари нараснаха с 1%, докато цените на нетрайните потребителски стоки продължиха да се понижават.