Регулацията на социалните медии: Време е за актуализация!


Снимка: David Paul Morris/Bloomberg


Ваксината срещу коронавируса съдържа микрочип, радиацията от мобилните телефони и 5G разпространяват вируса, а големият план зад всичко това е начертан от Бил Гейтс. Кризата с коронавируса отново показа ясно, че социалните мрежи се превърнаха в източник на полуистини и конспиративни митове. В цифровото пространство дезинформацията достигна ново измерение.


Facebook, Youtube и другите компании трудно могат да се справят с изтриването на лъжите и езика на омразата. Ето защо може би е правилно правителствата по света да настояват за преглед на механизмите на платформите.


Но за да регулира ефективно социалните медии и в същото време да избягва нежеланите странични ефекти, всяка една държава ще трябва в същото време да развие техническа компетентност, защото настояването за разкриването на алгоритмите само по себе си е малко полезно.

Още по темата


Фактът, че теориите на конспирацията, полуистините и други глупости се разпространяват толкова бързо, е свързан с механизмите на социалните медии: емоциите осигуряват максимален обхват – колкото по-разнопосочни и на различни полюси, толкова по-добре.


С други думи: бизнес моделът на Facebook допринася за поляризацията на обществото въпреки всички твърдения за противното. А това е доказателство и за това, че систематичният подход към регулирането, който надхвърля заличаването на отделни публикации в отделните социални мрежи, е по-важен.


Материята обаче е сложна. Алгоритъмът не е механичен продукт, който винаги работи по същия начин – като например дизеловия двигател. Неговата функционалност зависи изключително от използваните данни. Така изискваното напоследък разкриване на алгоритмите няма да е достатъчно. Необходим е също систематичен и непрекъснат анализ – и следователно много добро и задълбочено технологично разбиране.


А това не става без данни. Ето защо е важно Facebook, Google и Twitter да бъдат задължени да предоставят на властите и изследователските институции обширна информация – разбира се в съответствие с правилата за защита на данните, което не прави целия процес по-лесен. Това обаче е единственият начин да се разбере докъде и как точно се разпространяват фалшивите новини, кои потребители ги разпространяват и кои организации пускат реклами за тях.