Проектът за газопровод за Ивицата Газа започва да добива конкретика


Снимка: Архив Ройтерс


Газопровод за Ивицата Газа доскоро изглеждаше абстрактно понятие, но вече започва да добива конкретни форми, пише Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Проектът е жизнено необходим за региона, но е жертва на прекратените през 2014 година мирни преговори между Палестина и Израел. Двете страни така и не подновиха диалога.


В крайна сметка обаче икономическите интереси – на Израел, Палестина, Катар и ЕС може би ще натежат и Газа да има работещ газопровод до 2023 година.

Още по темата


Планът е регионът да бъде захранен с природен газ от израелското находище в Средиземно море – “Левиатан”, което се управлява от Chevron. В момента има изграден газопровод от сондажа до Израел и може да бъде направено продължение към Газа. Отклонението ще бъде платено от Катар и ЕС, посочват още източниците на агенцията.


Ако газопроводът бъде построен, това ще бъде първият стабилен източник на енергия за Ивицата Газа. Наличието му ще подкрепи икономическото развитие. Регионът ще има 24 часа електроенергия, което е в основата на икономическия растеж и ще допринесе за мира и стабилността, коментират от Близкоизточния квартет, съставен от представители на ЕС, ООН, САЩ и Русия с цел да подпомогне мирния процес между Израел и Палестина.


В момента в региона има само една електроцентрала, която произвежда електроенергия, стигаща само за около 12 часа в денонощието. Горивото на централата е дизел, който е и по-скъпа и по-замърсяваща околната среда суровина.


Газа може да купува около 0,2 млрд. куб. метра природен газ годишно, като количествата мога да се увеличат до 1 млрд. куб. метра, ако икономиката заработи, изчисляват още от организацията. Като цяло газопроводът може да допринесе с 1 млрд. долара към брутния вътрешен продукт (БВП) на Газа, сочат изчисленията на Близкоизточния квартет.


Преди седмици ЕС е потвърдил участието си в газовото отклонение с 5 млн. евро. По план връзката е с дължина от около 4 километра и обща стойност от 20 млн. евро. Катар пък са готови да платят за частта от газопровода на територията на Израел, която е с дължина от 45 километра и с прогнозна цена от 70 млн. евро.


Йордания и Египет вече купуват газ от находището “Левиатан”, посочва още Ройтерс.

Ивицата Газа е с площ от около 360 кв. километра и с население от 2 млн. души. Анклавът няма друг достъп до околния свят, освен през Израел, който контролира 90% от сухопътните и морските граници, както и през Египет, с който има тясна граница на юг.


И двете държави поддържат блокада над региона, мотивирайки се с опасения за сигурността, след като “Хамас” пое управлението на Газа през 2007 година.