Поне 18 европейски компании са излезли от “Северен поток 2”?


Снимка: “Газпром”


Поне 18 компании са излезли от проекта “Северен поток 2” след заплахата от санкции от страна на САЩ, пише германското издание Der Tagesspiegel. Това е записано в доклада, подготвен от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен за Конгреса.


Документът беше предаден на Конгреса в петък (19 февруари), но още не е публичен.


Сред компаниите, които са се отказали от газопровода, са индустриалният концерн от Майнхайм  Bilfinger, както и Munich Re Syndicate.

Още по темата


Най-важната компания, която се отказа от проекта, е строителят Allseas, който се оттегли през декември 2019 година. Швейцарската компания се отказа под заплахата от санкции и това доведе до едногодишно забавяне на строителството на газопровода. 


Русия днес строи газопровода със собствени сили, като са завършени малко над 90% от работите по проекта.


Преди дни от Ройтерс посочиха, че в новите санкции на САЩ, наложени върху газопровода, няма нито една срещу германска компания. Под прицела на Вашингтон остава корабът, който полага тръби по дъното на Балтийско море – “Фортуна”, както и неговият собственик – регистрираната в Москва “КВТ-Рус”.


Републиканците критикуваха новия доклад с коментар, че администрацията на Джо Байдън реално ще позволи изграждането на газопровода, който ще има “катастрофални последици за САЩ”, както го определя сенаторът републиканец Тед Круз.


Според медийни публикации се очаква САЩ и Германия да преговарят за допустимостта на руските енергийни проекти в Европа. Сигналите са, че и двете страни вече са готови на компромиси.