Пиоли: Чака ни дълъг път, отказах да сменя Златан

Наставникът на Милан Стефано Пиоли остана здраво стъпил на земята, въпреки победата с 2:1 в дербито с Интер и безупречното начало на сезона за тима. Той също така не спести похвали за звездата на “росонерите” Златан Ибрахимович.

“Вчера казах, че резултатът няма да бъде от решаващо значение за сезона. Разбира се, че сме доволни, че победихме отбор с много качества и който ни създаде доста проблеми. Ние обаче удържахме и отвръщахме, когато имахме възможност. Победата е важна, но все още има дълъг път пред нас, както и толкова много за подобряване. Златан беше много уморен и дори искаше да го сменя, но този път аз го игнорирах. Той е изключителен, допринася толкова много за тима със своите талант, решителност и характер. Той е професионалист за пример. Дава всичко за своя отбор и иска да спечели всичко – от финал за Купата до упражнение на тренировка. Не мога да си преписвам заслуга за работата ми с Ибрахимович, тъй като тя е много лесна.

През второто полувреме страдахме, но удържахме победата, което показва, че сме се подобрили, научили сме се от предишните грешки и знаем как да останем фокусирани. Отборният ни дух е невероятен. Работим усърдно за нашата кауза. Спечелихме всеки мач досега през сезона, но в нито един това не стана лесно, което означава, че трябва да се подобрим тактически и технически, защото не винаги можем да разчитаме на характера ни. Малко бях изненадан, че никой не очакваше да започнем с Рафаел Леао, тъй като при липсата на Анте Ребич и факта, че в предишния мач вкара два гола, той пасваше на нашия стил на игра. Знаехме, че ще има малко повече рискове, но така искахме да играем срещу Интер. Дори това да означаваше, че ще предоставим повече пространства на техните нападатели. Приехме калкулирания риск, за да атакуваме повече.

Скудетото? Обичам да мисля позитивно и се възприемам като оптимист, но също така знам, че 3-4 клуба са инвестирали повече от нас и са в по-напреднал етап. Ние сме амбициозни, но най-вече инвестираме в бъдещето. Има седем клуба на високо ниво в Серия “А” в момента и само четири от тях ще имат щастието да си осигурят участие в Шампионската лига. Ако искаш да се бориш за титлата, трябва да повишиш нивото на качествата на отбора. Дори тогава това ще отнеме доста време. Има отбори, които са инвестирали повече, но не са се справили толкова добре. Клубът беше мъдър да постави основите и да гради върху тях за бъдещето”, заяви Пиоли след мача.