Може ли коронакризата да върне фармацевтичните компании в Европа?


Снимка: Архив Ройтерс


Разпространението на COVID показа по драматичен начин на европейците недостатъците на световните канали за доставки на лекарства. Традиционни производители като Индия не бяха в състояние да осигурят основни лекарства – антибиотици и дори парацетамол, и то във време, когато болниците бяха пълни, а медицинските работници – претоварени с работа, пише европейското издание Politico.


Години наред Европа купуваше евтини медицински продукти, включително и генерици, произведени извън континента. Сега обаче коронавирусът роди друг призив “Върнете производството на лекарства у дома”.

Още по темата


Европейската комисия (ЕК) ще представи своята стратегия за фармацевтичния сектор в края на ноември, а според очакванията в нея ще има планове за намаляване на “лекарствената зависимост” от трети страни и насърчаване на капацитета на европейските производители.


През 2000 година Европа държи лицензите на над половината от активните лекарствени съставки, от които се нуждае, а Азия – около 30%. Сега ситуацията е точно обратната.


В началото на месеца Европейският парламент прие резолюция, с която поиска ЕК да “подкрепи местното производство на лекарства”. Депутатът Вероник Трийе-Леноа коментира пред Politico, че това може да стане чрез публично-частни партньорства за проучвания, в които да има клаузи за местене на производството.


В ЕК леко охлаждат ентусиазма с коментарите, че трябва да бъдем “много внимателни” в тези действия. Сред страните от общността Франция прегърна идеята за привличането на компании и щедро обещава държавна помощ. Подобни настроения има и в Германия, която изяви желание да бъде локомотива за привличането на бизнеса в Европа.


Каква е реалността?


Връщането на производството в Европа обаче е дълъг и труден процес, който вероятно ще отнеме доста време. Освен това Старият континент не е единственото място, което ще се стреми да привлече бизнеса, не само фармацевтичният, коментират експерти пред изданието.


От години фармацевтичните компании местят своето производство в развиващите се държави, а сега ролите са разменени – Европа и САЩ се мъчат да привлекат обратно бизнеса, но това никак няма да е лесно.

Още по темата

Завръщането на Запад вероятно ще повиши производствените разходи, включвайки например зелените цели на ЕС. Производството на лекарства е част от химическата индустрия и източник на замърсяване, а в момента общността е изкушена от въглеродната неутралност.


Има опасност и страните от общността да започнат да се конкурират в усилията да привлекат индустрията, вместо да се търси солидарността, която е основен принцип в работата на Съюза.


Дяволът е в детайлите


Ако Европа тръгне по пътя за привличане на бизнеси, то е нужно на първо време да уточни своите приоритети.

Все още няма отговор кой ще плати сметката по преместването. Вероятно тези разходи ще бъдат покрити от пациентите и от здравната система като цяло.


Данъкоплатците ще бъдат и допълнително натоварени, ако се предостави държавна помощ за фармацевтичните компании, които местят производството си.


Нещо повече – в момента се търсят начини за привличане на фармацевтични компании, които често произвеждат основно генерични лекарства. В същото време високотехнологичните лекарствени средства вече се произвеждат в Европа и конкуренцията може да се окаже съществена.


Гарантирането на доставките от лекарства може да започне стъпка по стъпка. От ЕП например са посочили 50 лекарства, които са изложени на най-много рискове. На първо време предложението на депутатите е Брюксел да осигури резерви от тях, за да има сигурност на пазарите в страните от общността.