Л. Кючуков: Политиката спрямо Русия разкрива процепи в редиците на ЕС

Политиката по отношение на Русия разкрива процепи във вътрешните редици на ЕС. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи.


“Политиката по отношение на Русия разкрива процепи във вътрешните редици на ЕС, като основните школи са две: европейска сигурност с Москва, зад която застават Франция и Германия, и сигурност без каквото и да е сътрудничество с Русия, за което призовава цяла Източна Европа с малки изключения”, обясни директорът на Института за икономика и международни отношения. “Напълно е възможно на даден етап съперничеството между Запада и Изтока от борба срещу Русия да се превърне в борба за Русия, за да може да се ограничи нарастващото влияние на САЩ-Китай”, коментира той.

Още по темата


Според Кючуков що се отнася до скорошно развитие в европейско-руските отношения връзките вървят в посока ескалация, като все повече триъгълникът Вашингтон-Брюксел-Москва започва да се превръща в четириъгълник с участието на Пекин.


“Конфронтационната политика към Москва е “добре познатото старо”, но проблемите са нови и макар Русия да е все повече тласкана от Запада към Китай, тя не е държава, която би се съгласила да бъде младши партньор в един такъв азиатски алианс”, категоричен е Любомир Кючуков.


Според него този подход е от полза както за западните съюзници, така и за Москва, тъй като чрез наличието на явен външен враг Руската федерация все повече се консолидира вътрешно, а Западът от своя страна утвърждава позициите си в международен аспект.


“Еманципация – това е елементът, който се намира в ядрото на цялостната европейската външна политика, но никога няма да бъде изречен от Меркел, която призова за сътрудничество и координация на усилията с Вашинтон”, изтъкна още дипломатът.


Любомир Кючуков посочи, че от друга страна отдалечаването беше директно засегнато от президента Макрон, който в прав текст на английски заяви, че Франция няма сляпо да следва политиките на САЩ спрямо Китай.


Изводът от Мюнхенската конференция по сигурността според директора на Института за икономика и международни отношения е, че трите основни играча – САЩ, Франция и Германия – които ще формират трансатлантическите отношения, ще сближат болезнено явно политиката си спрямо трети страни, но двустранните различия в икономиката, търговията и отчасти геополитиката ще останат.


“Изказването на Байдън – “Америка се върна”, неслучайно беше съпътствано с думите “но не с поглед назад”, тъй като самият американски президент осъзнава, че не всичко е възстановимо след ерата на Тръмп. Характерно за американската политика е, че тя е изключително последователна в целите си, основната от които – глобалното лидерство или доминация. Тази политика ще продължи единствено с променен инструментариум”, смята Кючуков.


По думите му интересното в последните изказвания на Байдън е, че той ги отправя от позицията на сила. „Макар да са насочени към противниците на САЩ, те същевременно подбуждат много въпросителни за самите съюзници”, посочи директорът на Института за икономика и международни отношения.


Каква е равносметката след срещата на лидерите на Г-7? Върна ли се евроатлантическата връзка? Кои са предизвикателствата пред сигурността?


Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


Всички гости на предаването “В развитие” може да видите тук.