Консерваторите начело с Борис Джонсън увеличават преднината пред опозицията

Снимка: Ройтерс

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън увеличава преднината си пред опозицията до 14 процентни пункта. Изглежда твърдата позиция на премиера относно излизането на страната от Европейския съюз е успяла да привлече обратно привърженици, показва проучване на агенция Kantar Public, цитирано от Ройтерс.

Джонсън, който пое управлението на партията и страната преди около месец, обеща да осъществи развода с ЕС на 31 октомври независимо дали е със или без сделка.

Според онлайн допитването на Kantar 42% от запитаните биха гласували за консерваторите спрямо 25% през май. В същото време отслабената подкрепя за Лейбаристката партия е от 6 процентни пункта – 28% сега при 34% през май. Анкетата е проведена сред 1133 души в периода 15-19 август.

Още по темата

От допитаните 15% биха гласували за Партията на либералните демократи – без промяна спрямо май. От своя страна спад отбелязва подкрепата за Партията Brexit на Найджъл Фараж – от 10% на 5%. Пет процента от избирателите биха дали гласа си и за Шотландската национална партия.

„Има значителна промяна“, посочва Крег Уоткинс, главен изпълнителен директор на Kantar Public за Великобритания.

„Имаме нов консервативен премиер, който зае много ясна позиция за справяне с преговорите за Brexit и самия Brexit и изглежда това послание се приема от публиката“, допълни той.

На фона на политическите трусове в Лондон на този етап малко неща са ясни. Въпреки това мнозина политици и анализатори очакват нови общи избори до няколко месеца.

Според Уоткинс твърдата позиция на Джонсън спрямо Brexit успява да привлече гласоподаватели от редиците на Партията Brexit и ЮКИП.

Не всички новини обаче са добри за Джонсън. Според 52% от участниците трябва да има обществено гласуване върху споразумението за Brexit, 29% са против, а 19% нямат отговор.

Също така 23% от британците посочват, че предпочитат излизане от ЕС без споразумение, а 22% посочват, че нямат предпочитания.