Кланът Ниархос – златните гръцки момчета

1918 година. Деветгодишният Ставрос Ниархос е в морето с първата си лодка. От малък е самостоятелен. Пуснал е въдицата и чака кордата да трепне. Харесва му да лови риба. Харесва му играта, в която късметът върви след търпението, а то следва смелостта. Добър е в тази игра и ще става още по-добър. Богатството му ще дойде от морето, както се случва и с най-големия му съперник, с когото се надпреварват в бизнеса, в дължината на яхтите и пурите, дори пред олтара – Аристотел Онасис.

Онасис е по-известният, все пак е разбил сърцето на Мария Калас и се е оженил за вдовицата на Америка – Джаки Кенеди. Но може би Ниархос е малко по-щастливият. До смъртта му през 1996 година децата и внуците му са здрави, големият му син Филип се грижи успешно за бизнеса, колекцията му от картини е смятана за шедьовър сама по себе си, а ако можеше да погледне отнякъде, би се успокоил, че накрая и внукът, наследил името му, красавецът Ставрос Ниархос, влезе в правия път и след широко обсъждани афери с холивудски моми се задоми за бедното малко богато момиче Даша Жукова.

укротяването на опърничавия

Ставрос внук, който тази година навърши 35, е с четири години по-млад от Даша. Двамата се появяват за първи път публично през 2017 година на Love Gala в Ню Йорк, малко след като тя се развежда с руския олигарх Роман Абрамович.

Нещо като „от трън та на глог“, но във вариант – от милиардер на милионер, защото Ставрос Ниархос Трети получава от семейството си „едва“ сто милиона долара по случай завършването на кинообразованието си в Южнокалифорнийския университет. Но пък е висок – над метър и 90 (благодарение на майка си Виктория Кристина Гинес) и малко по-красив от гръцки бог, особено ако загърби сегашната си прическа на сериозен семеен мъж и се върне към дългата руса коса от времето, когато го наричаха Щурия купонджия и в рамките на половин година сменяше Мери-Кейт Олсън с Парис Хилтън (с Парис упорства да излиза цял месец!). Освен това е гмуркач и състезател по скейтборд. Няма медали, но пък има спечелени челни места по рождение, все пак баща му е най-богатият човек в Гърция, а майка му е от банкерския клон на бирения клан Гинес.

Ставрос и Даша споделят интерес към изкуството – тя има собствен музей за модерно изкуство в Москва, а той по семейна линия е притежател на шедьоври от едни от най-скъпо продаваните художници. Сватбата им в изискания хотел „Кулм“ в Сейнт Мориц, собственост на семейството на младоженеца, сигурно е била и голяма, и гръцка, и луда – все пак за нея са похарчени 6,5 милиона долара. Имало е и руски момент в чест на младоженката – в стил бала на Наташа Ростова. Сред поканените са Карли Клос, Кейти Пери и Орландо Блум, принцесите Беатрис Йоркска и Александра Хановерска, гръцкото кралско семейство и Стела Маккартни. Без съмнение, там е била и жената, която ги е запознала, родната сестра на Ставрос, светската лъвица Евгения, чиято тясна специалност са модните дефилета и партитата с шампанско. От съображения за сигурност и за да избегнат папараците, тържеството в последния момент е изтеглено с ден по-рано.

След сватбата в началото на годината и безгрижното морско лято с приятели младоженците сега имат грижи по новия си дом. Ставрос внук е платил 15 милиона долара за един истински архитектурен шедьовър в Бевърли Хилс, докаран до разруха от предишните собственици. Известната с особения си архитектурен план във формата на въртележка къща на Крониш е била пред събаряне. Сега й предстои дълъг ремонт, преди в нея да се нанесат Ставрос с Даша и децата й от брака с Абрамович – 10-годишният Арън Александър и по-малката му сестра Лиу Лу.