Израелската REE модифицира своите плоски платформи за търговски автомобили


Снимка: Кадър от споделен от REE клип в YouTube


Израелската технологична компания REE създаде напълно плоска платформа за търговски електромобили, към която са прибавени отделните колела и прилежащите им механизми, съобщава Electronic Design.


За да отговори на специфичните нужди на своите клиенти, REE представя пет нови архитектурни дизайна, използващи технология, известна като REEcorner.


Тя комбинира окачване, кормилно управление, спирачки и електродвигател в компактния модул. В същото време оставя максимум свободно място за батерията, пътниците и товара.


Размерът на платформата зависи от предпочитанията на клиента относно дължината, ширината и височината на превозното средство, като предлага предно, задно или 4×4 задвижване на колелата. Тук максималната мощност на двигателя варира от 35 до 200 киловата.


За разлика от автомобилите на бензин или дизел, или конвенционалните електромобили, платформите на REE са проектирани с по-нисък център на тежестта и са предназначени да превозват повече пътници, по-големи товари и по-масивни батерии.


Това позволява и изграждането на по-големи и по-високи автомобили.


Снимка: REE AUTO


Платформите на REE целят да подобрят ергономичността на водача, позволявайки неограничена видимост и удобни условия за товарене.


Според израелската компания електромобилите, изградени върху подобни платформи, ще предлагат до 35% повече вътрешно пространство спрямо конвенционални превозни средства с идентичен размер. Това осигурява повече място за товари, което редуцира времето за доставка и ограничава отделянето на въглеродни емисии.


REE е разработила и друго важно нововъведение – REEboard. Това е напълно плоска платформа, която позволява множество конфигурации на тялото и по-широка дизайнерска свобода.


Тъй като REEboard няма никакви задвижващи компоненти, тя може да бъде проектирана да приема всякаква форма в специфично за предназначението си превозно средство.


През 2020 г. REE подписа меморандум за разбирателство с индийския автомобилен гигант Mahindra & Mahindra, насочен към проектиране и производство на широка гама от лекотоварни електрически превозни средства. Според стратегията REE ще осигури платформите, докато Mahindra ще използва своя голям инженерен потенциал, множество връзки с доставчици на компоненти и производствени възможности.