Жилищата в България са поскъпнали с над 30% от 2010 г. насам


Снимка: Архив Ройтерс


Цените на жилищата в България се повишават с малко над 30 на сто за последното десетилетие, показват данни на Евростат. В същото време наемите се увеличават с малко над 10%.


Тенденцията е видима навсякъде в ЕС – ръстът в цените на жилищата изпреварва този на наемите в периода от 2010 година до четвъртото тримесечие на миналата година. През последното десетилетие имотите в ЕС са поскъпнали със средно 28,6%, докато наемите се увеличават с почти 15 на сто.


Данните на Евростат показват още, че между 2011 година и 2013 година има намаление на цените на жилищата, докато наемите растат. Но след това жилищата започват да поскъпват и в средата на 2017 година започват да изпреварват повишението на наемите.


Източник: Евростат


От статистиката е видно, че през четвъртото тримесечие на 2020 година спрямо същия период на 2010 година имотите са повишили цените си в 23 държави от общността. Най-видимо е това в Естония (112,8%), Люксембург (99,8%) и Унгария (90,6%).


Естония записва и най-рязкото повишение на наемите – от почти 150% в рамките на десетилетие.


Най-съществено е намалението на цените в Гърция – с 28,1%. В този период страната навлезе в сериозна криза и се нуждаеше от подкрепата на останалите държави от ЕС и финансови институции. Заради голямата криза южната ни съседка изгуби 25% от брутния си вътрешен продукт. Затова не е изненада и намалението на наемите в Гърция за това десетилетие. Според данните на Евростат спадът е от 25,2 на сто.


Намаление на цените на жилищата е регистрирано още в Италия (-15,2%), както и в Испания (-5,2%) и Кипър (-3,4%). Кипър също отчита и намаление на стойността на наемите – от 4,1%, докато в Италия и Испания има повишение, макар и в рамките на около 5%.


Най-рязко поскъпване на имотите в страните, които следи Евростат (ЕС и Европейското икономическо пространство), има в Исландия – за последното десетилетие увеличението е от почти 130 на сто.