Експерт: Държавни инвестиции в следващите 3-4 години ще ограничат наводненията

Секторът на водните ресурси в България е обект на лошо управление, тъй като са намесени прекалено много институции и министерства и отговорността се размива. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Бизнес старт” Валентин Василев, бивш министър на околната среда.

Още по темата


“Необходимо е институционално укрепване на този сектор и цялостна държавна политика, която в момента липсва. При добро управление водни режими няма да има”, коментира той.


Според Валентин Василев “добро управление” означава поддържане на състоянието на всички язовири; водохващанията и деривациите трябва да бъдат в изправност; и не на последно място – подмяна на водопроводните мрежи и канализационните системи в големите градове.


“Общините сами по себе си нямат способността да извършват необходимите корекции на реките. Единствено могат да укрепят някоя дига, която след известно време пак ще бъде пометена”, посочи Василев.


Той съветва да се направят държавни инвестиции, които в рамките на 3-4 години да разширят и бетонират коритата на около 40 критични места по поречията, като по този начин да намалят вероятността от наводнение до минимум.


По думите на Василев общините са длъжни да оправят канализационните си мрежи и даде пример с Варна, която се наводнява след всеки дъжд.


Като друг проблем във водния сектор бившият министър на околната среда изтъкна липсата на компетентни инженерни кадри.


Кои са изводите от водното бедствие в България? Каква е отговорността на институциите при водните кризи в България?


Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


Всички гости на предаването “Бизнес старт” може да видите тук.