“Дивангейт” разтърсва Брюксел


Снимка: Архив Ройтерс


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е изкушен от външната политика – много повече от всички свои предшественици, коментира европейското издание Politico. Това е видно от предишните позиции, които е заемал – като премиер на Белгия, например.


Но през тази седмица съвместната визита с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в Анкара му спечели много критики. Причината е протоколната снимка, на която Шарл Мишел е седнал до турския президент Реджеп Тайип Ердоган, а за фон дер Лайен е предвидено място на съседен диван, обикновено заеман от преводачи или други не толкова високопоставени участници в делегации.


Според екипа на Мишел протоколът не е нарушен – официално срещата е между Ердоган и председателя на Европейския съвет. Освен това рангът на Мишел е по-висок, смятат неговите сътрудници. Но в Брюксел скандалът “дивангейт” е налице, а говорителят на ЕК Ерик Мамер е категоричен, че фон дер Лайен “е трябвало да седне по абсолютно същия начин, както председателя на Европейския съвет и турския президент”.


Шарл Мишел отнася множество критики, че е трябвало да направи нещо, за да коригира действията на турските домакини. Показателна е и реакцията на самата Урсула фон дер Лайен – тя успява да каже единствено: “Ъм”, очевидно изненадана да види само два стола, които вече се заемат от нейните събеседници.


[embedded content]


Шарл Мишел не вижда никаква вина в себе си за този дипломатически конфуз и всъщност това още повече разпалва напрежението. Според председателя на Европейския съвет проблемите идват от “стриктната интерпретация на турския протокол”, според която излиза, че поставена да седне отстрани, председателят на ЕК е с по-нисък ранг.


В пост във Facebook след часове на мълчание той призовава вниманието да се насочи не към тези кадри, а към разговорите, водени в Турция.


[embedded content]


В Турция тримата обсъждаха множество важни за общността въпроси – ограничаване на мигрантите и разширяването на Митническия съюз. Но всички в момента остават в сянката на тази протоколна снимка.


Ерик Мамер също признава този факт. Според него председателят на ЕК е реагирала адекватно и така дава приоритет на разговорите, а не на протокола и формата им.


Анализаторите обаче се категорични: председателят на Европейския съвет няма извинение, че “играе играта” на Ердоган и че не се застъпва за Урсула фон дер Лайен. Според експерти всяка стъпка в подобна визита се обсъжда предварително, включително и протоколните снимки и кой кое място ще заеме.


С действията си в Анкара Шарл Мишел ще накърни имиджа си на защитник на либералните ценности, подкрепящ правата на жените. И това се случва само броени седмици, след като Турия се оттегли от Истанбулската конвенция – още един сериозен аргумент в подкрепа на тезата, че Мишел, независимо от политиката и протокола, е трябвало да реагира задължително.