Даниела Бобева: Рамката на Плана за възстановяване и устойчивост е нереалистична


Снимка: Bloomberg


Рамката на Плана за възстановяване и устойчивост е нереалистична и това го прави неосъществим. Това каза по БНР икономистът проф. Даниела Бобева.


„Дебатът за икономиката не е в този план. Ако някой си въобразява, че ще разпределя някакви пари и ще се радва, това не е така, защото цената на тези пари трябва добре да се оцени“, каза в предаването „Неделя 150“ Бобева. 

Още по темата


По думите й добрата новина са парите, които страната получава. „Никой не казва лошата новина – какво ще ни струва това, какви реформи трябва да направим, от какво да се лишим… превръщаме дебата за структурните реформи в състезание за пари“, посочи икономистът.


Даниела Бобева  коментира, че е разтревожена от икономическата прогноза на Европейската комисия за България за тази година. „ЕК счита, че капацитетът ни да се справим икономически е много слаб. Икономическата политика трябва да направи чудеса от храброст да опровергае тази прогноза“, смята тя.


Минимумът ни на растеж трябва да е 3,5-4%. Ако се сравним с Румъния, те за 10 години са се вдигнали с 20%, а ние с 9% спрямо средния БВП за ЕС, отбеляза още бившият визепремиер.


По думите на Бобева имаме фундаментален проблем с разбирането накъде върви Европа и ние накъде вървим.