Губещите сегменти от пазара на имоти в Ню Йорк се възстановяват


Снимка: архив Ройтерс


Акциите на компании, които притежават търговски центрове, хотели и офис сгради в Ню Йорк, бяха пренебрегвани през по-голямата част от миналата година, но се завръщат триумфално през първото тримесечие, тъй като инвеститорите се обзалагат, че по-големият обхват на ваксините може да съживи най-засегнатите от коронавирусната криза бизнеси, пише Wall Street Journal.


Инвестиционните тръстове за недвижими имоти като цяло поскъпват с 9% през трите месеца, надминавайки 6-те процента ръст на S&P 500, според компанията за анализ на данни Green Street. Акциите на собствениците на хотели добавят 18%, а на молове – 32%.


Възстановяването е част от по-широк пазарен скок, който обхвана много от засегнатите от коронавируса сектори в края на миналата година. Тогава инвеститорите придобиха увереност, че пандемията ще приключи тази година.

Още по темата


Добро представяне постигат и акциите на други собственици на имоти, включително компании, които притежават офиси и жилищни сгради в центъра, след като фирмите започнаха да сигнализират за планове за връщане на повече служители обратно на работните им места. Акциите на SL Green Realty Corp., голям собственик на офис имоти в Манхатън, поскъпват с 16%.


През миналата година единствено сегментът на индустриалните имоти отчиташе ръстове. Акциите на компаниите, които притежават дялове от индустриални имоти, поскъпнаха с 12% през 2020 г. поради голямото търсене от онлайн търговци като Amazon.com Inc., според Evercore ISI. През първото тримесечие тази тенденция се забавя и ръстът е само 2,9%, показва статистиката на Evercore.


Възстановяването вероятно ще продължи да върви с различни темпове за фондовете за имоти. За офис сектора все още има някои въпросителни, още не е ясно например доколко компаниите ще възприемат дистанционната работа дори и след като връщането в офиса стане безопасно.


Акциите на собствениците на молове отскачат от дъното, но бизнесът им остава под натиск, тъй като електронната търговия расте. В хотелския сектор второто тримесечие започна с повече добри новини. Центровете за контрол и превенция на заболяванията казват, че хората, които са напълно ваксинирани, могат да пътуват безопасно в САЩ.


Все пак търсенето на бизнес пътувания и настаняване не се очаква да се възстанови по-рано от следващата година. Компаниите искат да спестят пари и по време на пандемията мнозина научиха, че Zoom срещите могат да бъдат също толкова ефективни, колкото и пътуванията.


Ефективността на повечето компании се очаква да изглежда слаба в сравнение с първото тримесечие на 2020 г. заради удара на пандемията въпреки че нещата се подобряват.