Германия започва преговори за руската ваксина “Спутник V”


Снимка: Asim Hafeez/Bloomberg


Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан е заявил пред колегите си здравни министри на страните от Европейския съюз (ЕС) в сряда, че Берлин започва преговори за закупуване на руската коронавирусна ваксина “Спутник V”, според трима дипломати от ЕС, цитирани от онлайн изданието Politico.eu.


В потвърждение на информация, публикувана за първи път от Ройтерс, дипломатите посочват, че Шпан е обявил това по време на видеоконференция на министрите на здравеопазването на страните от ЕС малко след като баварският министър-председател Маркус Зьодер разкри пред репортери, че регионът разговаря с руски производители за закупуване на 2,5 млн. дози от “Спутник V”.


По време на видеоконференцията министърът на здравеопазването на Малта Крис Фърн е настоял за съвместен подход на ЕС и е поискал Комисията да започне преговори за закупуване на “Спутник V”, така че целият блок да пусне ваксината в употреба едновременно веднага след получаване на одобрение от здравния регулатор, според двама от дипломатите.


Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис е категорична обаче, че Комисията не може да направи това. Според нея изпълнителната власт на ЕС не може да подпише предварително споразумение за закупуване, както и че производственият капацитет е ограничен, според двамата запознати.

Още по темата


Третият дипломат, говорил пред изданието, определя коментарите на Шпан като „вид недоверие“ по отношение на начина, по който Комисията управлява програмата си за ваксинация срещу коронавируса. “Изглежда, че всякакви илюзии, които Комисията може да създава за бъдеща роля за ваксините, са разбити от Шпан“, коментира дипломатът.


Неформалната видеоконференция в сряда вечерта се състоя, след като Европейската агенция по лекарствата обяви по-рано през деня препоръката си ваксината Oxford/AstraZeneca да продължи да се използва за всички възрастни, въпреки че потвърждава връзката ѝ със случаите на нарушения на съсирването на кръвта.


Някои здравни министри изразяват разочарование, че агенцията не е дала по-ясни препоръки към страните от ЕС, което принуждава държавите да действат според собствените си насоки, казват още източниците на медията. Коментарите на Шпан показват, че държавите все повече вървят по свои собствени пътища за осигуряване на ваксини.


“Спутник V” е атрактивен вариант. Унгария вече получи половин милион дози от руската ваксина, а Словакия – пратка от 200 хил. дози, което предизвика политическа криза в страната. Австрия заяви, че е заинтересована от закупуването на 1 млн. дози и може скоро да одобри ваксината. Междувременно регионалният президент на Мадрид се опита да заобиколи националното правителство, за да закупи руската ваксина.


В момента “Спутник V” е в процес на преглед от Европейската агенция по лекарствата. FT съобщи в сряда, че агенцията в момента проверява дали руските производители на ваксини са спазвали европейските насоки за клинични изпитвания.