Водещите купувачи на LNG в света вече се готвят за следващата зима


Снимка: Bloomberg L.P.


Вносителите на втечнен природен газ (LNG) в Северна Азия започват подготовката за следващия зимен сезон по-рано от очакваното, след като бяха изненадани тази година от внезапни студове, изпратили спот цените до рекордни стойности.


Китайската компания Sinopec е купила най-малко 35 товарни единици за доставка между юни и февруари чрез държавна поръчка, която приключи по-рано тази седмица, за да се подготви за зимата, посочват търговци, цитирани от Bloomberg. Други купувачи в Китай, Япония и Южна Корея обмислят подобни сделки, казват още търговците, пожелали анонимност.


Не е обичайно азиатските вносители на втечнен природен газ да правят толкова поръчки през април. Ранното запасяване показва желанието им да бъдат избегнати събитията от по-рано през годината, когато купувачите не можаха да намерят доставки на достъпни цени. Властите в Китай стигнаха до там, че порицаха държавни компании за лошата им подготовка за студения сезон.


Необичайно студеното време, както и някои проблеми с доставките принудиха купувачите да се надпреварват за доставки, изстрелвайки цените на горивата нагоре. Спот цената за LNG в Северна Азия, където са някои от най-големите в света вносители, нарасна до 32,50 долара за млн. британски топлинни единици през януари. Това е най-високата стойност досега и представлява 500% ръст спрямо същия период на предходната година.


Някои търговци изразиха притеснения, че сезонно ниските запаси в Европа може да отклонят суровините от Азия с течение на годината. Купувачи от Великобритания до Испания може да се опитат агресивно да се презапасят през лятото, приемайки доставки от САЩ и други обекти в Атлантическия океан, посочват те.