Великобритания прие ратификацията на сделката с ЕС да се отложи до 30 април


Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg


Великобритания прие искането на Европейския съюз (ЕС) да бъде отложена ратификацията на търговското споразумение за отношенията им след Brexit до 30 април, обяви държавният министър Майкъл Гоув, цитиран от Ройтерс.


По-рано този месец ЕС поиска от Великобритания допълнително време за ратифициране на споразумението и удължаване до 30 април на временното прилагане на сделката, за да се гарантира, че тя ще бъде преведена на всичките 24 езика в блока за целите на парламентарното разглеждане.

Още по темата

Гоув е писал до заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович следното: „Мога да потвърдя, че Обединеното кралство се съгласява датата, на която временното прилагане ще спре, да бъде удължена до 30 април 2021 г.”, цитиран от БТА.


Той допълва, че Великобритания очаква да няма повече закъснения. „Разочароващо е, че ЕС не е завършил вътрешните си процеси в договорения срок предвид несигурността, която това създава за бизнеса и поотделно от двете страни”,казва Гоув, цитиран от Express.


Днес се разбрахме да удължим до 30 април крайния срок, до който ЕС да ратифицира споразумението, потвърди говорител на британското правителство, цитиран от АФП.


Задълбоченото проучване на текста от 1250 страници в Европейския парламент започна в средата на януари. Евродепутатите се надяват да го гласуват през март.