Акциите на Tesla паднаха под цената им на влизане в S&P 500


Снимка: Bloomberg L.P.


Цената на акциите на Tesla Inc. достигна дневно дъно във вторник, като за известно време те се търгуваха под нивото, на което бяха, когато компанията стана част от индекса S&P 500 през декември.


Книжата поевтиняха с 13%, изтривайки ръста от началото на годината, до 619 долара, но по-късно успяха да компенсират загубите. Към 18 ч. българско време поевтиняването е от 1,8% до 701,66 долара.  На най-ниското си ниво във вторник акциите бяха с 31% надолу спрямо най-високата си дневна стойност за годината, достигната на 25 януари.


Поевтиняването, което се случва на фона на по-широка пазарна разпродажба, отчасти се дължи на коментарите на изпълнителния директор Илон Мъск през уикенда, според когото цената на биткойна „изглежда висока“. По-рано този месец стана ясно, че компанията е инвестирала 1,5 млрд. долара в биткойни.

Още по темата


Според анализатора на Wedbush Даниел Айвс Tesla навлиза в „златната ера“ на електрическите автомобили, но съществува тревогата, че вторичната тема за биткойна може да засенчи ръста на компанията в основния ѝ сегмент.


Тревогите за цената на криптовалутите отнема близо 10% от стойността на биткойна към 18:20 ч. до 48 057,60 долара.


Налице са обаче и други фактори, които също може да влияят върху оценката на Teslа. Новината, че компанията е спряла да приема поръчки за по-евтината версия на своя електрически SUV Model Y, съобщена от Electrek по-рано, също може да оказва ефект, посочва Айвс.


В същото време постоянният поток от новини за електрическите проекти на други традиционни производители на автомобили, като General Motors и Ford Motor, също влияе на инвеститорския апетит. Все повече става ясно, че Tesla не е единствената компания, която може да осигури достъп до предстоящата трансформация на автомобилния сектор.